Ett mänskligt ansikte på skattesänkningar

Debatter om skatter blir lätt väldigt tekniskt. Ramsey-regeln står i konstrat till fördelarna med ett så neutralt system som möjligt. Skatter är komplicerade och deras effekter är luriga att reda ut. Finns det optimala skatter, vilka skatter är allra mest negativa och i hur stor utsträckning är skattesänkningar självfinansierande? Det finns många relevanta frågor som i stor utsträckningar har behandlats på denna blogg.

Men det finns andra synsätt med. Via viceordförande emeritus Lundbäck (som driver en av de bättre ekonomibloggarna, om än utan några större estetiska övervägande) hittar man följande debattare från DN, undertecknad av ett gäng kände tv-snickare.

Rot ger vanligt folk med vanliga inkomster möjligheten att förverkliga sina drömmar och rot ger oss chansen att på riktigt och mer beständigt städa upp i en bransch som verkligen behöver det.

Detta är helt korrekt. Man kan vara kritisk mot att staten gillar att ge specifika skattesänkningar vilka kontrollera vår konsumtion istället för att göra mera generella skattesänkningar. Men man måste komma ihåg att alla skattesänkningar innebär att medborgarna får större möjlighet att disponera sin egen inkomst och lägga den på saker som han eller hon gillar. Som att renovera om sitt kök, för att bara ge ett exempel. Därför instämmer FMSF med Milton Friedman: I am in favor of cutting taxes under any circumstances and for any excuse, for any reason, whenever it’s possible.

Annonser
Publicerat i Ekonomi, Frihet. 2 Comments »

2 svar to “Ett mänskligt ansikte på skattesänkningar”

  1. Patrick Says:

    Jag brottas ofta med huruvida man ska förorda ett så neutralt system som möjligt eller gå på Miltons linje. Hamnar oftast i det senare, eftersom synen på ”neutralitet” är ganska subjektiv och komplett neutralitet utan ”snedvridande” effekter i praktiken är omöjligt att uppnå (och det finns inte heller något att mäta neutralitet gentemot, medan lägre skatt totalt alltid går att mäta mot högre skatt totalt).

  2. Anders Gustafsson Says:

    Japp, instämmer. Sedan är det förstås trevligt med reformer som gör båda och. Avskaffande av statlig inkomstskatt, LO-puckeln och mycket annat skulle kunna genomföras som skulle ge både lägre och enklare skatt. Men man får inte låta det bästa bli det godas fiende.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: