Dags att RUTa till

Då har vänsterkartellen lovat att avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster, RUT, utifall de skulle vinna makten i höst.  Detta kan bli en riktigt intressant fråga inför valet, eftersom den visar på ganska så stora ideologiska skillnader mellan blocken. Det primära argumentet mot RUT är faktiskt inte ekonomiska, utan ideologiska. Människor skall städa upp sin egen skit, tjänsteyrken skall inte existera osv.

Hushållsnära tjänster är i alla fall en sektor som staten numera inte skattar sönder

När det gäller de ekonomiska argumenten för RUT-avdraget har dr. Bergh och Johan Norberg hela listan.  Vi liberaler kommer aldrig kunna sänka skatten så mycket som vi vill, därför är det viktigt att varje skattesänkning ger så mycket ekonomisk utdelning som möjligt. Att minska skatterna för en sektor som präglas av stor hemmaproduktion och mycket svartarbete är alltså en ganska klok åtgärd.

Det finns dock en bra invändning mot avdraget och den är att det är just ett avdraget och inte bara en vanlig skattesänkning. E24 kommenterar klokt angående att många svenskar stöder avdraget:

Vad två av tre svenskar egentligen säger är att de vill skicka in blanketter, skrapa med foten, och nådigt be farbror staten om hjälp att klara av att betala för städtjänster.

Varför säger de inte att någonting måste vara snett när som i typexemplet två stressande och förvärvsarbetande föräldrar jobbar så mycket och ändå inte har råd att betala för lite städhjälp.

Sänkta skatter ger människor mera frihet att formulera sina egna liv och välja de tjänster och produkter som de själva vill ha. Det vore förstås bäst om vi kunde få en svepande, massiv skattesänkning på arbete så vi kunde köpa precis vad vi vill. Tills dess får RUT-avdraget duga.

Annonser

2 svar to “Dags att RUTa till”

  1. ”Sväng nästa vänster” « Frihet är inte gratis. Says:

    […] Läs andra bloggares fortsatta åsikter om RUT: Mårtensson, Baccus blogg, Soilander, Makten och härligheten, FMSF. […]

  2. Mathias Says:

    W O R D ! ! !

    Kanske vore dags att ge samma förutsättningar till restaurangbranchen som har mycket svartarbete, vore ju trevligt att kunna äta mat ute till reducerad peng oxå 🙂

    Bra skrivet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: