Kristdemokraterna äntligen på rätt väg

Hederlighet, personligt ansvar, förvaltande och solidaritet är sådant som inte går att lagstifta fram. Att ersätta etik med massproduktion av lagar är vare sig möjligt eller önskvärt.

Ledare genom öknenKD-ledaren Göran Hägglund, som yttrat ovanstående rader, fick i huvudsak god kritik i dagens morgontidningar (SvD, DN, DN) efter att ha hållit låda i Almedalen i går. I dessa tider av idélösa arbetarpartier kan man som konservativ eller liberal knappast annat än välkomna tecken på en mer ideologisk borgerlighet. Också för Alliansen är det hoppingivande att KD efter fem och fyrtio års idémässig ökenfärd slutligen verkar ha nått fram till insikten att en frihetlig konservatism tilltalar fler väljare än snusförbud och sänkta alkoholkvoter.

Kanske är det för tidigt att ropa hej (eller halleluja, eller vad man nu vill ropa). Individuell frihet har tidigare inte stått särskilt högt i kurs hos partiledningen och den nyvunna insikten om det problematiska i förmynderisamhället måste nå fler än partiledaren.

Glädjande nog verkar somliga inom det kristdemokratiska ungdomsförbundet vara beredda att ompröva de gamla dogmerna. Det bådar gott för framtiden.

Annonser

2 svar to “Kristdemokraterna äntligen på rätt väg”

  1. Konservatismens sorgeliga tillstånd 2 « F M S F | Presidiebloggen Says:

    […] som vi och andra hunnit lovprisa Göran Hägglund för hans nya linje med fokus på […]

  2. Sommarens följetong fortsätter « F M S F | Presidiebloggen Says:

    […] förvånande har den lägereldskonservativa skribenten Elise Claeson till sist plockat upp den Hägglundska handsken. I dagens SvD passar Claeson på att med viss stolthet framhäva att hon minsann kallade sig […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: