Är det inte dags att lära oss av 70-talet nu?

Mycket klokt har tidigare sagts om alla anledningarna till att man inte skall ha statsstöd till företag som det går dåligt för. Statsminister Fredrik Reinfeldt formulerar det ganska kort och koncist: Det är inte hållbart att ge pengar till ett företag som tillverkar flera bilar än vad det finns efterfrågan. GM verkar nära konkurrs och kommer isåfall troligen sälja eller lägga ner del märken. Även om man förstås hoppas på att SAAB kommer att tillhöra de märken som säljs och lever vidare så innebär det inte att staten skall göra något ifall SAAB kommer att läggas ner. Det är att vara extremt oansvarig med skattebetalarnas pengar och det lär troligen ändå inte få någon större effekt.

Bilar är trevliga, men förtjänar inget extra stöd

Bilar är trevliga, men förtjänar inget extra stöd

Den närmaste tiden kommer att innebära att det blir svårt för bilföretagen när credit crunchen gör att privatpersoner har problem med att få lån till att genomföra stora inköp. Istället för att understödja en industri som kommer gå en oviss framtid tillmötes borde regeringen istället satsa på kraftiga utbudsreformer såsom sänkta skatter, minskad red tape och ändrade konfliktregler. Sådana reformer vore klok krishantering!

Annonser

Ett svar to “Är det inte dags att lära oss av 70-talet nu?”

  1. miljövänlig vindsavfuktning med kontrollerad ventilation Says:

    Saab har inte varit lönsamt på decennier, så det är lite svårt att se vad som skulle göra att ytterligare ett års respit på statliga medel skulle få företaget lönsamt. Förutom den principiella invändningen, att marknaden fungerar bäst utan statlig inblandning.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: