Public service – fakta eller såpa?

Man kan fråga sig vad poängen med Public Service egentligen är. Närmare bestämt kan man fråga sig hur dramaturgiska vi vill låta granskande journalister vara i sin framställning av information och åsikter.

Stockholms Handelskammare har anmält Uppdrag granskning till granskningsnämnden med anledning av innehållet i ett program om Förbifart Stockholm. Programmet tycks återspegla en bestämd och cementerad åsikt snarare än någon resonerande och granskande journalistisk. Granskande och grävande journalistisk är inte detsamma som dramatiserande journalistik med egen agenda.

Peter Egardt, VD för Stockholms Handelskammare, är insatt i frågan om Förbifart Stockholm och ser stora brister i Uppdrag gransknings framställning:

”Att granska stora och viktiga projekt som kostar skattebetalarna flera miljarder kronor är en viktig uppgift för all media. Men än viktigare är att detta görs på ett sakligt och objektivt sätt. Förbifart Stockholm är ett av regionens mest debatterade projekt. Det finns ingen undanflykt för den som säger att det skulle vara svårt att belysa alla sidor av projektet. SVT:s granskning var helt enkelt inte komplett – utan utelämnade viktiga fakta och argument.”

Vägverket har valt att på sin hemsida publicera hela den oklippta intervjun med generaldirektören Ingemar Skogö. Kunde vi inte begära samma typ av transparents från våra journalister? Vilka anledningar kan de ha att inte tillgängliggöra de oklippta intervjuerna, annat än att dessa kanske ger en annan bild av situationen än det färdiga programmet gör. Jag trodde public service handlade mer om fakta än fiktion, men jag har kanske missförstått konceptet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: