Knök och anti-kapitalist

Visserligen är det lite sent, men här kommer ändå lite kommentarer till den moderata riksdagsledamoten Rolf K Nilssons haveri på kapitalismen. Herr Nilsson skriver på bloggen tradition&fason (fantastiskt namn!) att kapitalismen är ett utsugar system där endast penningen styr. Huja! Att någon då skulle stödja kapitalimsen förfaller i sanning märkligt, ungefär som om man skulle vilja ha flera odöda på gatorna!

Aristoteles skrev om de dygder som är nödvändiga för ett fungerande samhälle då staten är liten.

Aristoteles skrev om de dygder som är nödvändiga för ett fungerande samhälle då staten är liten.

Så är det givetvis ingen. Ingen nyliberal vill ha utsugning, slaveri, trafficking, dåligt konst eller vad nu för fånigheter herr Nilsson tror att vi vill. Vad vi däremot vill är att få bli lämnade ifred, för att få utveckla våra egna personligheter, upptäcka det som vi själva gillar att göra och som gör oss lyckliga. Vi är inte naiva inför framtiden men eftersom vi föredrar fred framför krig tror vi att det är bra med frihandel på alla områden, även jordbruket. Om inget land är helt oberoende, vare sig på mat, stål eller krut minskar risken för framtida konflikter. Om inte varor får korsa gränserna kommer trupper att göra det som Bastiat så klokt sa.

Men är då herr Nilssons tolkning av konservatismen den enda möjliga? Knappast. Att tro på markandens profitsträvan samtidigt som man inser att det finns annat här i livet som är värt att försvara. Men det är just tack vare proftihungriga kapitalister som ökar vår levnadsstandrad så mycket så att vi får möjlighet att göra annat än bara arbeta för brödfödan. Om inte ScubaPro hade drivits av profitsträvan och konkurrens hade de inte gjort så bra dykgrejer som de gör, vilket hade förhindrat mig från att uppleva den fantastiska skönhet som undervattensvärlden erbjuder. Det finns inte, som herr Nilsson vill pådyvla någon skillnad mellan kapitalism och markandsekonomi, bara olika mängd statlig intervention.

Att lita på att en fri marknad skapar välstånd är att lita på det goda inom människan. Om vi tror på civilisationen och mänsklig utveckling i all sin mågfald, är marknaden vår största vän.

Annonser

3 svar to “Knök och anti-kapitalist”

 1. Patrik M Says:

  Hej!
  Även om dina kommentar antyder att du redan insett detta, så vill jag fästa din uppmärksamhet på att långt ifrån alla konservativa delar uppfattningen att kapitalismen skulle vara något ont.

  Tvärtom skulle jag hävda att de flesta av oss som betecknar oss som konservativa är i grunden positiva till såväl marknadsekonomi som kapitalism, helt enkelt för att systemet (till skillnad från socialism) fungerar i verkligheten.

  Den som vill få en mer nyanserad bild av var skribenterna hos ”Tradition och Fason” står i ekonomiska frågor bör läsa fler inlägg än det här kommenterade. Jag kan bla rekommendera min egen recension av boken ”The Welfare State We’re in”, David Högbergs ”kapitalism av konservativ art”, och Dag Elfströms ”Libertarianska slutsatser utifrån konservativ logik”

 2. REDAKTIONENS MÅNADSBREV - oktober 08 « Tradition & Fason Says:

  […] & Fason och/eller inlägg vi publicerat. Exempelvis nyliberale filosofen Johan Norberg, Fria Moderata Studentförbundet, skribenten Jan Kallberg och Mina Moderata Karameller. Andra notiser: här, här, här, här, här, […]

 3. Anders Gustafsson Says:

  Patrick:

  Jo, jag vet. Jag är inte jätteskeptisk till viss form av konservatism heller. Hela inlägget skall alltså endast ses som ett angrepp på Rolf K, inget annat.

  Förövrigt en trevligt blogg ni har, den fyller ett tomrum i Sverige!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: