Staten och slantarna

Så har nu den fräcka 100 miljarder dollar sedeln kommit. I Zimbabwe, landet där sedelpressarna går snabbare än bilarna, har inflationen nu nått så höga nivåer att sedlarna måste ha fullkomligt löjligt höga siffror.  Sedlarna betingar dock ett högre värde på ebay, eftersom de som är fascinerade av inflation vill ha dem som samlarobjekt. Undertecknande, som tillhör den ovan nämnda skaran,  mottager gärna tips på var man kan billigt köpa ett exemplar.

Inflation är alltid ett monetärt fenomen, som beror på att riksbankerna har tryckt för mycket sedlar. Den stora och intressanta frågan är vad man gör för att förhindra staten utnyttjar sin möjlighet till seniorage. Många libertarianer sätter sin förhoppning till den välsignade guldmyntfoten, men undertecknade är mera skeptisk. Ett samhälle utan inflation får problem, eftersom människor extremt sällan accepterar nominella lönesänkningar och att det kan skapa perioder av deflation, något som är obehagligt. Det ligger förövrigt något djupt märkligt att gräva upp en metall ur ett hål i Afrika, för att sedan gräva ner den i ett hål i Amerika.

Givet imperfekta marknader får vi nöja oss med att försöka skapa så goda institutioner för hur riksbanken skall fungera för att generera en låg, stabil inflation. Inflationsbekämpningen under 2000-talet kommer alltså till stor del bli en fråga för statsvetare och jurister som vet hur man skapar goda institutioner, snarare än för ekonomer.  England, Nya Zeeland och gamla tyska Bundesbank får ses ganska så föredömliga exemplar. Zimbabwe idag visar hur farligt det är att låta staten kontrollera slantarna och hur viktigt det är med en fungerande konstitution.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: