Skulle du vilja göra mig en tjänst?

En av de stora utställarna i Almedalen var som tidigare nämnt tjänsteföretagens branschorganisation Almega. Det är intressant på många sätt, eftersom det visar den nya ekonomin som kommer att växa fram under vår levnandstid. Sverige har som alla vet tidigare haft en stor tillverkningsindustri, som via sin export gjort oss till det förhållandevis rika land vi är idag. Detta är dock något som att håller på att ändras. Idag svarar den privata tjänstenäringen för 80% av alla nyastartade företag och en fjärdedel av Sveriges export. Hur kommer det sig att vi helt plötsligt har börjat göra massa tjänster istället för att bara montera bilar och kannoner?

Fenomenet är inte så konstigt när man tittar på vad folk har för preferenser för olika varor. De flesta nöjer sig med en platt-tv, men sjukvård, omsorg, utbildning, massage och skatterådgivning kan man inte få för mycket av. Det är också så att medan man i teorin alltid kan göra en bil med mindre material och på ett mera effektivt sätt, via robotar och teknik, är det klart mycket svårare att effektivisera en timmes massage.

Detta leder till att vi får en annan, mera individualiserad lönebildning. I industrin är det inte lika orimligt med produktivitetsökningar på 2-3% per år, vilket gör det möjligt att låta lönerna öka med samma mängd. Produktivitetsökningen i tjänstebranschen beror på ökningen av humankapital bland personalen. Alltså kommer det behövas mera individbaserad lönesättning.

Till skillnad från Almega vill Fria Moderata Studentförbundet inte slipa till den svenska modellen, vi vill såga den. Men det känns bra att det finns flera som insett att det finns problem med att låta kollektivet bestämma över individen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: