Kartellerna i den svenska modellen

Ett av de mest intressanta seminarierna som undertecknade bevistade i Almedalen annordnades av Ratio.

Anledningen till att det var så intressant var inte att man efteråt bjöds på en s.k. gratis lunch av Almega, något som gjorde denna blivande ekonom ytterst förvirrad eftersom gratis luncher inte sägs existera. Nej, anledningen till det var så intressant var att föreläsarens tes bevisades inom en kvart.

fil. dr. Henrik Lindberg pratade om de korporativa karteller som den svenska modellen ger upphov till, i detta fallet främst i byggindustrin. Staten stöjder aktivit samarbete mellan facket och arbetsgivarenorganisationen, vilket visserligen ger smidiga förhandlingar, men som ger möjlighet för vidare samarbete. Efter fördraget blev det debatt mellan Hans Tilly från facket och Bo Antoni från arbetsgivarna. Vän av ekonomisk ordning noterar fort att det är en part som saknas i den debatten, nämligen företrädare för konsumenterna. Så fort de skulle disskutera slött de leden och höll enad front mot publiken och moderatorn. Det var ingen fel med den svenska modellen, det har aldrig funnits några fel med den svenksa modellen.

Dispersed cost, concentrated benefits är vad som gör dessa karteller så effektiva. Var och en av oss kanske inte få betala så många hundralappar extra, men det blir stora summor för parterna. Det är dags att den svenska staten inser detta och slutar ge sitt aktiva stöd till dessa karteller som bara skadar resten av befolkningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: