Inflationsbekämpning och fetmabekämpning

Alla har vi väl någon gång bestämmt oss för att trimma bort de där kärlekshandtagen som så märkligt smygit sig på oss. De få som någon gång lyckas vet att det krävs både målmedvetenhet och dedikation. Det är ju alltid svårt att ge upp något trevligt idag, såsom den extra kakan till kaffet, för att uppnå ett tillstånd som möjligen kan ge en större lycka, men som är avlägset och osäkert.

Samma fenom uppkommer vid inflationsbekämpning. På lång sikt är inflationen något är förknippat med extremt negativa konsekvenser. Inflationen omfördelar från de fattiga till de rika, förstör det för marknadsekonomin så viktiga prissytemet och gör småmynten ännu mera värdelösa.

På lång sikt är inflation alltid ett monetärt fenom, som beror på att det trycks för mycket pengar. Men på kort sikt beror det på att riksbanken håller räntorna för låga. Dagens situtation är lite annorlunda, eftersom den inflation vi just nu upplever snarare är relativprisförändringar på matvaror och energi. Ändå är det viktigt att riksbanken agerar för att förhindra att inflationsförväntningarna, som just nu är rekordhöga bland befolkningen, stiger.

Att Ingves nu höjer räntan må vara smärtsamt på kort sikt, men på lång sikt är det nödvändigt för att hålla ekonomin toppform. Alla som nu lider av de höga räntorna får helt enkelt se det som en ekonomisk diet. Obehaglig men nödvändig helt enkelt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: